fredag 24. juni 2011

Svinenakke til mange..

Sommerfest på jobben, avdelingen jeg jobber i er ansvarlig for arrangementet og det skulle serveres grillmat...

Menyen ble svinenakke "low and slow", baked beans og coleslaw. For å være på den sikre siden, (feige meg), ble det også servert båtpoteter og BBQ-saus ;-)

Arrangementet skulle være på Bukkøy, altså en øy, så griller, mat og utstyr ble transportert ut med båt. (Det er mulig å gå ut til fots, men litt for langt å bære utstyr osv).


Dette er mandag kveld på Bukkøy, men før vi kommer så lang må vi gå 3 døgn tilbake...Krydderblandingen "rub-a-dub" blandes fredag ettermiddag. (Oppskrift i kategorien "krydder-sauser-diverse"),6 stk svinenakker..,.., og 8 stk svinenakker. Totalt 32 kg.Nakkene rubbes/krydres:Pakkes i folie og legges på kjøl fredag kveld:Lørdag morgen. Sjekker hvordan nakkene passer på ristene til WSM47 og WSM57. (Bordet er dekket med plastfolie).Oppfyring av WSM47:Oppfyring av WSM57. (Den største trebiten er like stor i WSM47 som i WSM57, så det er en viss forskjell i størrelsen på smokerne).Oppfyring av briketter. (De tente brikettene skal legges på det som vises på de to forrige bildene):Nakkene er klar for smokerne:Kjøttet er plassert i WSM57 og WSM47:Tok av den siste nakken etter 14-15 timer. (80 grader kjernetemperatur).Nakkene dusjes med eplejuice og pakkes i dobbel aluminiumsfolie. Etter 2 timer hvile på kjøkkenbenken legges nakkene på kjøl:Mandag formiddag, avdelingens hjelpere klar på kjøkkenet. Her lages coleslaw, baked beans, bbq-saus og båtpoteter. (Potetene fikk olje og krydder og stekt ca. 30 minutter i komfyr og grillet ferdig på Bukkøy).

Første båtturen til Bukkøy hadde med griller og kjøtt. Resten av mat og utstyr kom i neste båt etpar timer senere.Vi skulle være på sørsiden av Bukkøy ved båthuset:Mer utstyr er kommet på plass:Har ikke hatt fintelling, men dette er antakelig halvparten av gjestene, resten sitter inne i båthuset. (Eller kanskje de rett og slett ikke er kommet enda).På stedet var det en stor "grill".., en stålrist hvor vi varmet baked beans, poteter, og bbq-saus. Svinenakkene ligger til varming på WSM47 og WSM57. Vekslet på oppvarming av baked beans osv på 67cm kulegrillen. Coleslaw stod på is for å kunne serveres avkjølt."Gjengen på rista" flyttet rundt på bønner, poteter og bbq-saus. Her er det potetene som blir prioritert. Stadig fyres det opp noen opptenningsrør for ikke å gå tom for varme briketter.

Foto: Tor Einar Haugvaldstad


Temperaturen sjekkes og nakkene ble tatt av når kjernetemperaturen var ca. 90 grader. Nakkene fikk en time hvile i isoporkasse før servering.

Foto: Einar Hansen


Presentasjon av menyen/maten:

Foto: Reidar Nornes


Baked beans, poteter, bbq-saus og kjøtt på rekke og rad:

Foto: Einar Hansen


Foto: Einar Hansen


I andre enden av bordet serveres coleslaw:

Foto: Einar Hansen


Hadde utstyrt meg med en god skarp kniv og planen var å servere kjøttet i skiver, men kjøttet var såpass mørt at det lignet mer på servering av pulled pork :-)

Underholdningen bestod av sang fra en av de lokale vikingene.., og stand-up m.m. fra en av de lokale moromennene.


10 kommentarer:

 1. Jeg er ingen bavandret svinenakke "pulled pork" mann men bedyrer at maten var av 1`ste klasse.
  Rett og slett en gastronomisk fornøyelse og helt klart kveldens snakkis og høydepunkt!

  Tusen takk for opplevelsen (maten) Arild !!

  SvarSlett
 2. Takk for en flott sommeravslutning - All honnør til Arild og gjengen på TIP og Elektro - meget god mat :-)

  Kjekt å få smake på maten til mannen som er skyld i at jeg har 3 griller på terassen ;-)

  Det var stille rundt bordet, jeg kikket litt nysgjerrig rundt meg, og spurte hva folk synes, første kommentaren kom spontant: " Det er den beste grillmaten jeg noensinne har smakt".

  Likte også godt kommentaren fra Arild da han presenterte retten, "De som tar poteter til maten må gå med en stor L i pannen resten av kvelden" :-)

  God sommer

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelige kommentarer!

  Hadde et inntrykk av at folk likte maten, men det var greit å få det bekreftet skriftlig ;-)

  Arild

  SvarSlett
 4. Steike så bra!!!!!!! Du e konge!!

  SvarSlett
 5. Takk for det Bjørnar og grillisten :-)

  Arild

  SvarSlett
 6. Nesten mållaus.... men dette forteller alt: TAKK FOR MATEN !! :-)
  Du har skrevet... og grillet, et stykke historie kan man si :-)

  SvarSlett
 7. Takk for det og takk for hjelpen, du var jo med på denne historien både i forberedelse, gjennomføring og dokumentering :-)

  SvarSlett
 8. Svinenakke er jo fantastisk godt, og imponerende at du lager mat til så mange. :-)
  Men hvorfor dampet/stekte du de til 90 graders kjernetemperatur?
  Det er jo svært mye, blir det ikke veldig tørt da?

  SvarSlett
 9. Det er det motsatte som er tilfelle :-) Tilberedning av svinenakke "low and slow", (rundt 110 grader i en "smoker"), gjør at kjøttet blir utrolig saftig og mørt.

  Ved "pulled pork" er det 92-95 grader som er ønsket kjernetemperaturen, etterfulgt at 1-2 timer hvile i aluminiumsfolie. Totalt fra oppfyring til servering tar det "normalt" 18-20 timer, men det er så fantastisk godt at det er verdt hvert minutt :-)

  SvarSlett