torsdag 24. mars 2011

Caveman steak


Selv om det antakelig er Steven Raichlen som har fått mest oppmerksomhet rundt biff grillet hulemann-style, er det sannsynlig at kjøtt er stekt direkte på glødende kull, eller på varme steiner lenge før vi begynte med tradisjonell grilling.

Dette er altså grilling direkte på glødende kull. (Briketter tror jeg ikke man bør bruke).


Entrecote 500 og 650 gram med skikkelig tykkelse:Generøse mengder salt og pepper:B&B grillkull av eik i passende biter fyres opp i opptenningsrør. Grillingen skal foregå på Go-Anywhere som står på bordet:Grillkullene legges utover i et jevnt lag:Når grillkullet er skikkelig varmt blåser man bort noe av det "hvite støvet" på kullet og legger på biffene:Ser bra ut..Røyken og lukten på terrassen er her helt fantastisk:Biffene er snudd. (Lokket var av hele tiden).Kan dette være spiselig?Joda, helt greit :-)


32 kommentarer:

 1. Oooh, den så bra ut, men kan en hulemann spise salat?

  SvarSlett
 2. Takk for det. Kanskje frukt og bær hadde blitt mer korrekt enn salat, og den potetsalaten er vel heller ikke helt tidsriktig :-)

  SvarSlett
 3. Hei Arild, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG helgespesial.

  SvarSlett
 4. Herlig:o)
  Dette såg skikkeleg godt ut!!

  SvarSlett
 5. Ben Tore Førland25. mars 2011 kl. 07:30

  Morsomt! Det er flott å se at ulike varianter av mat, råvarer og tilberedning sprer seg. Og tenk at dette kommer fra Karmøy? (jeg er opprinnelig Karmøy-kar selv). Det er også forbilledlig av VG å følge dette opp som de gjør her. "Keep up the good work"!

  SvarSlett
 6. Grr!! Er ikke bare menn som kan være huleboere altså. Savner hage og grill selv. Og biff!!! Åh det er godt!! Får håpe svigerfar fyrer opp sin grill snart. Jeg venter på det.

  SvarSlett
 7. Fantastisk. Dette skal testes til sommeren. Synd det akkurat kom 10cm snøv igjen!

  SvarSlett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 9. Takk for kommentarer.

  Joda det grilles på Karmøy, og det hender også at det er snø på Karmøy, bare se i kategorien "varmrøykt laks (Salma)". Det var snø 1. juledag og snø er egentlig ingen hindring :-)

  SvarSlett
 10. Dette er noe jeg kunne tenkt meg å sette tenna i!!

  SvarSlett
 11. DETTE skal deff testes når grillen skal frem. Men grillkull av eik har jeg aldri vært borte i før. Får man kjøpt det hvor som helst?

  SvarSlett
 12. Gi meg et halv kilo mer ! Takk

  SvarSlett
 13. Grillkullet og brikettene jeg bruker er vist i kategorien "utstyr og teknikker".

  SvarSlett
 14. Avslutningsvis i en type test som dette kommer man gjerne med en konkluderende oppsummering.
  Hva i allverden skal "Helt greit" bety ? Var det godt eller ikke ? Terningkast ?

  SvarSlett
 15. Takk for kommentarer.

  Til Anonym, betegnelsen "helt greit" er ment som en spøk fra min side som om "bildet sier sitt". Det er knallgodt. Voksne og barn slukte kjøttet og hadde lyst på mer, så det var ikke noe å si på smaken.

  Sånn generelt er all maten i kategoriene til høyre terningskast 4-6.., jeg legger ikke mat på bloggen som ikke smaker godt. He, he ;-)

  SvarSlett
 16. Huleboerne hadde en tanngard/kjeve som visselig var mye sterkere enn nåtidens gebiss,så det må gjerne grilles lenge nok slik at kjøttet blir møøørt nok for nutidsmennesket.Ser godt ut dette. Man kan godt grille utendørs lenge før snøen går,med skinnfell på kroppen og til å sitte på rundt grillen/bålet.Da blir det skikkelig huleboersk:-)God vår.

  SvarSlett
 17. Ser helt fantastisk ut! Som karmøybu lurer jeg på om du også har forsøkt samme fremgangsmåte med fisk? Kommer nok til å prøve selv, men alltid interessant å høre om andres tips og råd.

  SvarSlett
 18. Jeg har ikke prøvd med fisk, men det høres spennende ut og bør kanskje prøves. Man bør vel være nøye i valg av fisk siden noen av faller lett fra hverandre. Kanskje breiflabb? Det er noe som kalles "blackened style grilling" i New Orleans som visstnok i hovedsak brukes på fisk og kylling.

  SvarSlett
 19. Ja, breiflabb er jo utmerket - selv om jeg ennå har tilgode å hale den opp i båten. Kanskje jeg skal prøve med flyndre (med skinn). De er jo såpass tynne at man får jevn grilling til tross for at kjøttet er beskyttet (og holdes sammen) av skinnet. Evt. snitte den litt for krydring samt krydring i buken?

  SvarSlett
 20. Magnus, kanskje en skive av albacoren du har bilde av på nettsiden hadde vært noe :-)

  SvarSlett
 21. Åhhåå.. Dette MÅ jo bare testes ut.. Selvom jeg egentlig ikke er mann da.. hehe..

  SvarSlett
 22. Ja det synes jeg du skal gjøre.., det fantes vel også hulekvinner :-)

  SvarSlett
 23. Tja, tror det blir vanskelig med albacore. Men sist sommer ble det tatt en del bonito (stripet pelamide), og det hadde vært hyggelig om slik eksotisk grillmat-råstoff hadde funnet veien til Vestlandet også neste sommer :) Men, når jeg først er inne på grilling fisk, så er vi jo velsignet med mye flott makrell det meste av sommeren og høsten.

  SvarSlett
 24. Biff for mannfolk....hva med oss jenter som elsker en saftig biff med masse tilbehør??? Det er ikke alle jenter som kun spiser salat :-)

  SvarSlett
 25. Magnus, dersom jeg sist sommer hadde klart å fange en bonito og så grillet den hadde jeg fått store problemer med de jeg omgås i sportsfiskesammenheng :-)

  Anonym, det må da være noe ute i høyre margen på bloggen som kan friste? Hva med culotten eller andebrystet?

  :-)

  SvarSlett
 26. Dette så virkelig godt ut - og som andre har kommentert her - jenter liker også biff ;-)

  SvarSlett
 27. Takk for det.

  Klart jenter liker biff :-)

  SvarSlett
 28. Godt tips, men ville nok stekt biffen litt mindre neste gang!:)

  SvarSlett
 29. Kan være enig, men disse skulle spises av flere i forskjellige aldre og ikke bare av meg :-)

  SvarSlett