tirsdag 7. juni 2011

Svinenakke på WSM57

Jeg har helt siden Weber Smokey Mountain 57cm kom på markedet skjønt at min WSM på 47cm før eller senere kom til å få en "konkurrent", og nå er den altså i hus :-)

"First cook" blir svinenakke, rett og slett fordi dette er et fantastisk stykke kjøtt på grillen, og et perfekt stykke kjøtt på smokeren.

Sennep og RUB. (Oppskrift i kategorien krydder-sauser-diverse).


Sennep og RUB blandet til paste. (Vanligvis har jeg kun RUB på nakkene, eller smører på sennep først og så RUB).3 stk beinfrie svinenakker:
Smurt inn med sennep/RUB-paste og pakket i folie til neste dag:
Pakket ut neste dag og klar for smokeren:
30 stk briketter fyres opp i opptenningsrøret:Samme opptenningsrøret :-)Briketter, røykflis og biter av plommetre/kirsebær er lagt i bunnen av smokeren:1 stk svinenakke på nederste rist. (Kunne lagt alle tre nakkene på øverste rist, men ønsket å se om temperaturen i nakkene utviklet seg forskjellig på øverste og nederste rist).
2 stk nakker på øverste rist:De tente brikettene er lagt på:
Smokeren er satt sammen:Stilig termometer :-)En kikk gjennom sideluken. Vannskålen er dekket med aluminiumsfolie for å forenkle rengjøringen.
Det nærmer seg:Svinenakkene pakket i folie 1-2 timer før oppskjæring:Ser lovende ut dette:Hmm :-)Servert med poteter, BBQ-saus og coleslaw: (Oppskrifter i kategorien krydder-sauser-diverse).
Jeg liker både størrelsen og designendringene på denne smokeren, men jeg kommer nok fremdeles til å fyre opp min WSM47 med jevne mellomrom :-)

8 kommentarer:

 1. Hei, takk for nyttig post. Svinenakke er også en av mine favoritter, men har grillet den på en vanlig Weber 57 cm til nå, og jobba livet av meg for å holde varmen nede. Er det Craigs oppskrift du har brukt her? Hvilken temperatur tok du den ut på, forresten? Oppskriften sier vel 87, men jeg har flere ganger tatt den ut på rundt 80 også, ved lav tålmodighet, og den har vært like god. Men jeg river den gjerne i stykker til pulled pork, da.

  De nye WSM-ene er vel her i sin andre sesong allerede, skulle en tro Weber-avisa, men har bare sett de gamle i butikken til nå. Hva ga du for den, og hvor kjøpte du? Jeg ser for meg at jeg egentlig kommer til å gå for 47 cm, men er redd for å angre... Men har aldri hatt mer enn en kalkun/en nakke/tre kyllinger/etc på samtidig før, har ikke plass til flere gjester enn det, nemlig. Så lurer på om det kanskje holder med 47.

  Uansett, takk for fin post og herlige bilder. Har akkurat sett en episode av Man v. Food, så jeg hadde kjøtthunger uten like fra før, så dette hjalp ikke :)

  SvarSlett
 2. Takk for kommentar :-)

  Svinenakke på grill/smoker er vel ganske utbredt, men både Craig og Bent Stiansen har gode oppskrifter for svinenakke på grill/smoker.

  Når jeg skal skjære svinenakke i skiver bruker jeg 80 grader kjernetemperatur, men dersom jeg skal lage pulled pork har jeg begynt å bruke 95 grader som kjernetemperatur, og 1-2 timer i aluminiumsfolie før "pulling".

  Alle forhandlerne av Weber bør kunne skaffe både WSM47 og WSM57, selv om ikke alle har de stående i butikken til utstilling. (Jeg vet med sikkerhet av både Jernia og Plantasjen er kjent med disse smokerne).

  For de aller fleste vil en WSM47 være stor nok, men det er nå engang noe med den faren for å angre...

  SvarSlett
 3. Det er noe galt med kommentarfeltet ditt eller nettleseren min, jeg får ikke kommentert med g-kontoen min. Men jeg prøver:
  Grattis med hundretusen treff, det var det jeg sa, bare du fikk deg en wsm57, så ordnet det seg!

  -Ståle

  SvarSlett
 4. Hvis denne kommentaren kommer frem så er problemet hos meg.

  SvarSlett
 5. Sorry spamming, men nå funker det. Problemet er den nye exploreren ser det ut som. Den lot meg heller ikke poste innlegg i min egen blogg. Slett det du vil av rotet mitt her, Arild.

  SvarSlett
 6. Ingen problem, takk for gratulasjon og kommentar :-)

  Arild

  SvarSlett
 7. Kan man følge denne fremgangsmåten men bruke store ytrefileer av svin? Har så mye av det.. har fått en smoker men har ALDRI brukt noe slikt før.. men har så lyst å prøve.. er derimot veldig bevandret i gassgrill verdenen;-) har du tips til hvilket kull/briketter jeg bør kjøpe? -christine

  SvarSlett
 8. Jeg tør nesten å si nei, ytrefileten er altfor mager. Kull og briketter er en evig diskusjon og kommer også an på hvor du befinner deg i landet. Heatbead brikettene er gode, men ikke veldig tilgjengelige. Grillkull av merket B&B har jeg også god erfaring med.

  Beklager sent svar.

  SvarSlett