Slik ble kalkunen etter en runde på smokeren, men før det må vi gå tilbake to døgn.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj62CiRXrzMwB8xORjgfLahbKjQR3-6t8jq11hT4b6n4vrACI7tFt8FxHVy7mZidn-LKdnIH-1DIkV5fDuQCXiO5VwrNW0t0C7WZm5OpV5Q1oEMZe0TGlOcJYWdljpIpmQ23QtwsKXl-CI/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+16.jpg)
3 liter eplejuice, 3 dl salt og 750 gram brunt sukker..,
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6GahwuVC-Uj6DrZt8zJiGYqRS8p61UF4O465z9Pd78llpP0CdULBW5Nz0DbdS9p8PPT1rEQJA0EbQXtVxRe3K3efyXMNECwpcLfMerEnnY-ONcmzOnbmcPxxjXi8HI5LfnKlIVhebLk8/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+1.jpg)
.., kokes opp og avkjøles.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhH28_PeBevzSUgeTk_kxfplYoYh3gwK-QfBIch7fkSUwYln_8yChpqDmdyIvX8EZvwWRoQIDCNqb6zhT0hIip-tF1nougS80W3QzdJmy3Br4MWLwq2AI0ylKPB6WOO36geopChWTpApjU/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+2.jpg)
En kalkun rundt 5kg. (Beina og vingene kan med fordel knyttes opp for å unngå at de vrir seg i "alle retninger").
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmhdrNvU7wPhFYUUB7uadt_tk2JDTH4xBUGvF0ipcEUR68MsHx20seNk0MxsvLco_0omvVKIEKptBewkfHXqK-X84y6RnhxYbi32vsSbpWX7ldunf2UB_-wJ2RMG4TaxAjwPD0cAkPpcU/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+3.jpg)
Appelsiner, hvitløk, (både hele og knuste fedd), laurbærblader og fersk ingefær.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyxB6lKFSTM57crcVQyey7HKWgb3qaicq1YtgLxq0MUCxhQv6pnd9d9ed-I6MBGvww5DutcRHI_luCoJTAl7-Dr181oSBDDxrgA5uT3ZK5eBkh7uD_nqS0QlR9EQ3B_-ZB2A54n7i8LYY/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+4.jpg)
Kalkunen legges med brystet ned i en egnet beholder. Man har i den avkjølte laken, appelsiner, hvitløk, ingefær, laurbærblader og 3 liter kaldt vann. Kalkunen skal ligge slik i kjøleskapet 24-30 timer.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-CJ2hyphenhypheno_CC0qdPsRvNo0Z2lXqMPX_3yzQ5xDI7JUk6_bGRUz93V_3d4UpSlG3E4wVX9Xnk_3u1LBMSqrCVFWRjLYrtTlM0JDR8T0S8zxo7t3ez6W6x4RNHG-YPoLr_6PCUalebGm9fJs/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+7.jpg)
Etter 24-30 timer tar man kalkunen ut av saltlaken og tørker den. Så settes kalkunen i kjøleskapet 12 timer. Kalkunen skal IKKE tildekkes.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEingC1K-_PVGAf-WqQLCHD5CJCVbOOua1-PDKykgxybfL7wilgrFir6KVS1Vd_rBq_rA9UdG-z113vH5e7jsZqPUBO2MaO_D_yLj7NicbsA-1Y14AqMzjFw_wIMHk39HYak5CWnXX-ktJE/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+9.jpg)
Oppfyring av 1 rør briketter til WSM57.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIq54DrajRyw3mX1Kyh1DdXcErcFfj0FiOw3R7uuFpj49dPxLL2fwH8pQIvCjGVdVdsMlooxT-n_fAIWMWgEOoMep4VllVhylb92Cx2on0mJtTCGo019VTgg8fGRG1eAxpv5OvoSXqcOU/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+11.jpg)
De tente brikettene legges i WSM og et rør utente briketter legges på toppen av de tente. Når alle brikettene er grå settes WSM sammen og man er klar. (Denne oppfyringsmetoden er bra når man har behov for varme i 4-6 timer).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_Tjcc4M52kXHSakl7j18ws5nqUtmXggkekbZuE9pgc4ox197B4JHBbuoBduaRRypEDvdU3RUjZkQRHtdVai4lw42a8Oy8BQxxWomM8-Fq-rnOEe5o5Q4l3_8Kdo0KfOxiZrMh8W4RoTg/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+13.jpg)
WSM er satt sammen, kalkunen ligger på øverste rist. Vannskålen er dekket med aluminiumsfolie for enklere rengjøring. På luken ligger det 2 biter epletre og 1 bit kirsebær som legges på de varme brikettene for røyk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjP8SEtnGw8l_uPwO2MhkQnFQE0nZSMn6XRJNiAKCfyRFrqzA9fvNbLUdedoBRIzprFL2U8WLW82FZ7iVIP8vmIUxo3idQb3i5KPYm-XfHlHg7sIGq410z0OHRPY8Qiph6_EALxfm2rNsU/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+14.jpg)
Det er lenge siden det har vært så vindstille på Karmøy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghkWmz4ja-FlElOplu3g9MvsMKKY1dIcUAAbo7IET0WXyzbcLlkR-M8ZLcgAGQyd_fWrwELAivysTE49Y_C3IqKvEFpIbxHGnheXvwc6qI_z_U7DZ4BlMtMzdKr90IN-t_gtuNoQGKgGU/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+15.jpg)
Etter ca. 3 timer ved 170 grader. Kjernetemperatur 83 grader.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjk-PeHM6pqg-3vSl3YRZxJzp6N3s_AGtIpe-riSINSTXKB9Iw9gH58G54RjchtTLNO8f9IoyGN0jIm71w-4AP34y5rkqPNoL8Ntlz-9WaV2z3Uj4xOYtfTcDJa2I4SVwo-ZSPKjAVKhvI/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+16.jpg)
Et av kalkunbrystene.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAli0Ppw3TmdYqN5bi4kEuvMDNnnpvUz5rP4EFtCU1sERomssWmMA7D-OnUxkGjhGA6WD362LmDJAYolv3QbgN-dE5AAiTIavNmggYYDcMcFvztLA3Te5JROjBknrEP3W3WPJuYe3H8Wc/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+18.jpg)
Servert.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHxlxharDbBn3Bay-m6FuV0OPsQ4WNAls1F1ROu3KCPcxwNM_8CcRCAMHgt04K-XD9HCWaH5YU6qamj8Nzro8-8PZGHF0fJkE7KkpuczmlenZdSMkkLp_ltbvX7q_qMMeWcx9GyuTk4nc/s400/Apple+brine+kalkun+jan+2012+20.jpg)
Kalkun er saftig og godt :-)
.
Flotte bilder, fristende mat!
SvarSlettså kjempesaftig ut....
SvarSlettHvorfor dro du den så langt i kjernetemp? Jeg blir litt stressa av det, selv med brining. Blir vel kanskje litt mer juicy med lavere temp, men kanskje litt mindre mør? Jeg skal grille brient kalkun i morra, men er jaggu litt usikker på hvor varm jeg vil ha den.
SvarSlettSom jeg skrev har jeg liten erfaring med kalkun og siden mitt grilltermometer har 83 grader som target temp på kalkun gikk jeg for det. Kalkunen var helt ok, men det skader sikkert ikke å sikte seg inn på 73 grader i brystet og 4-6 grader høyere i låret.
SvarSlettLykke til med grillingen.
Hei Arild !
SvarSlettDette såg godt ut.
Eg ser du bruka slike "tennrøyr" ein del - veit du kor me kan få kjøpt slike?
Ka butikka som har det her i Haugesund/Stord område?
Mvh Malin
www.beautyfuzz.com
Takk for det.
SvarSlettButikker som Jernia, Plantasjen, Byggmakker osv bør ha tennrør.
(Alle som selger Weber griller, men det finnes også andre som lager slike).
Arild
Tusen takk for svar!
SlettDå skal eg sjå på dei plassene senere i uken :)
Mvh Malin
Hei, Arild!
SvarSlettJeg har skrevet en blogg om tilbehør til kalkun her:
http://south-forest.blogspot.no/2012/12/tilbehr-til-kalkun.html
mvh
Freddy H
Strålende og takk :-)
SvarSlettArild
Kanskje man skal sikre seg en av de som ligger nesten gratis i fryserene i butikkene nå.. Som vanlig ser det godt ut... :-)
SvarSlettTakk :-)
SvarSlettHar du plass i fryseren er sikkert det en god plan.
Arild