tirsdag 8. februar 2011

Utstyr og teknikker


Veldig, veldig kort om utstyr og teknikker. (Jeg bruker ikke gassgrill, men prinsippene er like).

Grilling. Høy temperatur, 210-240+ grader, ved indirekte grilling gjerne rundt 160-180 grader.
Grilling gjør bruk av briketter eller grillkull, og da helst en grill med lokk. Briketter gir god kontroll på temperatur og holder seg varme lenge. Grillkull gir bedre smak..(?), høyere temperatur, men det er litt vanskeligere å kontrollere temperatur og tid.
Grilling foregår enten direkte eller indirekte. Ved direkte grilling ligger maten på grillristen rett over briketter/kull. Ved indirekte grilling ligger maten ved siden av brikettene/kullet. All grilling bør være med lokk, men spesielt ved indirekte grilling er det nødvendig med lokk.

BBQ. Lav temperatur, 110-130 grader.
Bruk av varm røyk for å tilberede maten ved lav temperatur over lengre tid, såkalt "low and slow". Man kan gjøre dette på en kullgrill, men det er enklere å holde temperaturen nede og stabil over lengre tid ved bruk av en "smoker" som f.eks. Webers Smokey Mountain. Store smokere fyres ofte med eikeved, men de mindre bruker som regel briketter, og så legger man røykeved eller flis av f.eks. frukttrær, bærtrær, eik osv direkte på brikettene/kullet for å få røyk og smak.

Bruk av tennvæske frarådes, bruk opptenningsbrikker eller avispapir og et opptenningsrør :-)


Til venstre på bildet en Weber kullgrill 67cm, i midten en Weber kullgrill 57cm med forhøyningsring og rotisserie. Til høyre på bildet Weber Smokey Mountain, (smoker), også kalt WSM.

Når størrelsen har betydning.
Weber Ranch Kettle, uten diskusjon det råeste inne kulegrill, større leveres ikke. (Bilen jeg hentet grillen med var som bygget for dette.., det var kanskje 6 mm klaring på begge sider)


Montert.., og den er stoooor :-)Grilling sammen med ICA Meny Vedavågen, det ble delt ut 600 tallerker med mat, så grillene og grilleren fikk kjørt seg denne dagen. Grillen til høyre på bildet er på ingen måte en liten kulegrill.., det er Webers nest største kulegrill på hele 67 cm. Ranch Kettle har en ristdiameter på 94 cm!!!


En haug med bacon, 8 store hamburgere, 2 aluminiumsbakker med brownierøre, hamburgerbrød og allikevel er det god plass på risten!Dobbel WSM57 og forhøyningsringen til rotisseriet.., dette er bare tøys.., tror jeg, men det kunne være gøy å prøve :-)Diverse
Indrefilét på direkte grilling. Poteter indirekte og grønnsaker indirekte stående på en forhøyningsrist over potetene. Indrefileten kan etter "bruning" på direkte varme flyttes bakover i grillen, og alt grilles ferdig indirekte under lokk. (Akkurat denne indrefiléten ble derimot intervallgrillet på direkte varme til den hadde ønsket kjernetemperatur. Se beskrivelse under intervallgrilling).


Webers opptenningsrør, opptenningsbrikker, briketter og noen biter kirsebærtre for røyk.


57cm Weber kullgrill satt opp for indirekte grilling av lammelår og fylte sopp pakket i bacon. Legg merke til trebitene, (plommetre), som ligger på brikettene for å tilføre røyk:Smoker tube eller smoke box.
Finnes i flere fabrikater og fasonger. Hensikten er å putte røykflis eller spon inn i disse for så å legge disse på kull/briketter, (eller gassbrennerene), for røyk i grillen.Forhøyningsrister:
Når man griller vil det av og til, (egentlig ganske ofte), være ønskelig med størst mulig grillareal og best mulig fleksibilitet. Her kan forhøyningsrister være en god hjelp.

Denne fra Weber er kjempebra. Weber kaller denne for brødholder. (Jeg har brukt den mest til andre ting enn brød). Denne er tilpasset 57cm kulegrill. Fri høyde under denne er 9 cm.
Denne har jeg laget av en grillrist for 47cm kulegrill. (Brukte vinkelsliper). Denne risten er den gamle Weber varianten uten hengsle som jeg hadde liggende. Greit at den er buet i bakkant for å fylle skikkelig ut i bakkant av grillen, og det er også praktisk at den er rett i forkant og på sidene for å utnytte plassen på hovedristen maksimalt. Høyden under denne er 8,5 cm, men det er det selvfølgelig lengden på skruene som avgjør.
Til den neste forhøyningsristen har jeg brukt en kullrist beregnet på 47cm kulegrill. (Diameter på kullristen er 34 cm). Denne har 10,5 cm klaring fra hovedristen. Den er grei på kulegrillen, men genial, (såpass?), på 47 cm Weber Smokey Mountain som et ekstra nivå. To slike rister, og man har fire etasjer på WSM, og med denne lengden på skruene vil avstandene mellom de fire etasjene bli noenlunde lik.


Slik ser denne risten ut på en 47 cm WSM:
Har brukt skruer, muttere og skiver i A4 syrefast kvalitet. (Jeg vil fraråde bruk av elzink, eller varmgalvaniserte produkter. Dette kombinert med høy temperatur og matvarer kan umulig være bra). Legg merke til at under risten er det en låseskive for å forhindre at mutterne løsner. A4 kvalitet er ikke gratis, men får du en grei pris i jernvareforretning bør du kunne få skruene for kr. 100,-
Hodet på skruene er avrundet, slik at ristene er veldig greie å flytte rundt på hovedristen, og hodet er også såpass stort i diameter at det ikke går mellom stengene i hovedristen. Diameteren på skruene er 8mm.


2 kommentarer:

  1. hei er det noen grunnregel/tabell for hvor mange briketter man skal bruke for f eks 100,150,200,300 grader inne i grillen?? Har en 57 cm weber kulegrill

    SvarSlett
  2. Jeg prøvde å finne en brosjyre fra Weber hvor jeg mente det stod noe om mengde briketter, men har ikke funnet den enda.

    Tror egentlig at temperaturen er like mye avhengig av trekk/lufttilførsel som mengde briketter. (Selvfølgelig klarer man ikke kjempehøye temperaturer med veldig få briketter).

    Selv bruker jeg vanligvis et fullt opptenningsrør briketter til min 57 cm, og så justerer jeg temperaturen med ventilene. (Antakelig litt sløsing med briketter dette).

    SvarSlett