søndag 1. juli 2012

Pulled Pork. (Fillegris).


Jeg har nok skrevet før at svinenakke, og spesielt som "pulled pork" er en favoritt her i huset, (bare i 2011 laget jeg over 80 kg...), så det er ikke til å unngå at denne dukker opp med jevne mellomrom på bloggen.. :-)

Første bildet viser bunnen av WSM57, (Weber Smokey Mountain), som er klargjort for å brenne lenge. (Over 20 timer uten etterfylling av briketter eller særlig tilsyn er ingen problem). Her er det ca 8 kg utente briketter iblandet biter av plommetre og kirsebær i tillegg til røykflis. (Det ligger i flere lag nedover slik at det bare er de øverste bitene av tre/flis som er synlige). På toppen av dette legger man så 20-30 tente briketter og setter sammen smokeren.6 stk svinenakker á 2,5 kg er krydret/rubbet dagen før, pakket i folie og oppbevart i kjøleskapet til neste dag.3 stk nakker på nederste risten..,.., og 3 stk nakker på øverste risten.WSM er satt sammen, og når temperaturen har stabilisert seg rundt 110 grader er det bare å vente. (Etter 8-10 timer kan man kikke inn luken for å sjekke om det er behov for etterfylling av vann i skålen som er med å holde temperaturen lav og fuktigheten høy).Etter 18 timer er disse nakkene oppe i 95 grader og de pakkes i dobbel aluminiumsfolie for å hvile 1-2 timer i en kjølebag/isoporkasse. (Tidene på nakkene kan variere fra 14-24 timer avhengig av temperaturen i grill/smoker, størrelsen på nakken og på hvor aktiv grisen var når den levde.., tror jeg).Klassisk servering er burgerbrød med coleslaw og BBQ-saus..,.., en generøs haug med pulled pork og enda litt BBQ-saus. (Oppskrift på coleslaw og BBQ-sauser finnes i kategorien "krydder-sauser-diverse").Servert.Navnet "pulled" kommer fra "rivingen" av nakkene før servering og håpet mitt er at filmsnutten, (beklager kvaliteten), skal gi et inntrykk av hvor fantastisk mørt og saftig dettekjøttet er. Når kjøttet er revet har man 3 "sorteringer" av kjøtt som blandes sammen før servering. Det er den ytterste mørke krydrete "barken", de neste 6-10 mm innenfør barken utgjør "smoke ringen" som er det rosa røykpåvirkede kjøttet, og innenfor denne igjen har man det saftigste kjøttet som finnes .., kanskje :-)Dette er fullt mulig å gjøre i en kulegrill ved å legge brikettene på ene siden og kjøttet på motsatt side. Tenne noen briketter og legge disse på de utente brikettene og ha på røykved/røykflis. Over brikettene setter man en aluminiumsbakke med vann, og under nakken setter man også en aluminiumsbakke med litt vann for å samle opp dryppingen fra nakken. Det er litt mer utfordrende å holde lav og jevn temperatur i en kulegrill, men det er absolutt verdt innsatsen.

.

6 kommentarer:

 1. Hei! Dette så helt utrolig godt ut! Følger veldig ofte på bloggen din og den er veldig inspirerende:) Har nå skaffet meg en WSM 57 takket være deg. Har bare grillet en gang på den til nå og det var ca 9 kg med svinenakke. Og det ble helt utrolig godt. Hadde de på ca 11 timer til tempen var 88 grader. Og nå til torsdag blir det en hel kalkun. Og da blir det etter din metode igjen :)
  Takker så mye for en kjempe blogg!
  Cato

  SvarSlett
 2. Tusen takk for kommentar, dette var hyggelig lesning :-)

  Arild

  SvarSlett
 3. Tenkte jeg skulle teste svinenakke på onetouchen min, og har nå kjørt en testrunde for å se om jeg klarer å holde tempen. Ble overrasket da jeg fortsatt hadde god futt etter 16 timer uten etterfylling av kull.

  Gleder meg til å teste med kjøtt på.

  SvarSlett
 4. Supert, dette blir bra :-)

  SvarSlett
 5. Kjøttet er bestilt, så da er det bare å gjøre klar gassgrillen til helga og håpe det funker... ;-)

  SvarSlett
 6. Spennende, gleder meg til å se resultatet :-)

  SvarSlett